Posted inKroppen din / Samfunn

En ny form for parterapi

Terapi med psykolog

Vi lever i en verden som konstant er i forandring. Dette merkes nok best i form av nye veier, bedre og billigere biler, droner, kompliserte PC spill og det faktum at alle (inkludert to åringer) har en Twitter konto.

Dette er vel og bra, men det er ikke bare innenfor teknologi at vi mennesker har oppnådd store ting.

Vi skal ikke reise lengre tilbake i tid enn noen få hundre år før vi plutselig befinner oss i en situasjon som er nærmest utenkelig for de av oss født litt sent på 1900-tallet. For noen få hundre år siden så var gjennomsnittlig levealder sannsynligvis rundt halvparten av hva tilfellet er i dag.

Gjennom historien så har mennesker dødd av infeksjoner, sult, tørst og krig. Dette gjelder fremdeles enkelte deler av dagens verden, men i det store og det hele så er dette ett problem vi har klart å bli kvitt, takket være medisiner og en forståelse av hvordan man blir smittet.

Denne utviklingen innenfor medisin stopper ikke der. Vi har nå endelig utviklet en skikkelig forståelse for psykiske sykdommer og det faktum at dette er noe som mange plages av. Vi har i moderne tid også forstått at alle kan gå igjennom tunge perioder i livet, og derfor er et godt psykisk helsetilbud essensielt i en moderne verden.

Hva er egentlig terapi?

Et godt psykisk helsetilbud ville ikke vært i nærheten av komplett om det ikke hadde vært for terapi. Mange forbinder sikkert psykiatri og psykisk helsevern med tabletter, tvangsmedisinering og beltelegging, men det er ingen tvil om at dette er en ukorrekt og utdatert tankemåte.

Time hos psykolog

For det er nemlig ikke dette psykiatri og psykologi handler om. Det finnes selvfølgelig mennesker med alvorlige psykiske problemer som trenger mer definert hjelp enn andre, men dette gjelder ikke de fleste av oss. De fleste av oss har kontroll på ting, men av og til så trenger vi litt hjelp.

For mange så kan det å ha venner eller familie å snakke med være mer enn nok, men dette er ikke alltid et alternativ, og for noen så er det aldri et alternativ.

Så hva skal du gjøre når du føler deg nedstemt og alene og ting ikke går som de skal?

Da kan du alltid oppsøke terapi. Terapi er en ide som ofte krediteres Sigmund Freud og det med god grunn. Freud regnes som oppfinneren av “the talking cure” altså “pratekuren”. Ideen bak terapi er at du skal kunne prate om hva som plager deg – uansett hva det er – sammen med en person som ikke fordømmer.

Oppgaven til en psykolog eller psykiater er å lytte til deg mens du legger ut om det du selv ønsker å prate om. Dette er et trygt sted hvor du kan lufte tanker og ideer som du ikke ville luftet foran andre mennesker. Terapi er konfidensielt, noe som betyr at det du sier blir mellom deg og din behandler, uansett hva det måtte være.

Må jeg være syk for å gå i terapi?

Et av hovedproblemene når det kommer til legitimering av moderne psykiatri og psykologi, er at mange tror at man må være gal eller alvorlig deprimert for å gå i behandling. Dette er på ingen som helst måte tilfellet.

Faktisk så viser flere studier at det er flere amerikanere i dag som går i terapi enn det er amerikanere som ikke går i terapi. Terapi er en tjeneste som kan hjelpe med utallige formål.

Psykologhjelp

Først og fremst så kan terapi hjelpe deg med å tenke rundt ditt liv på en ny og mer reflektert måte. En terapeut vil for det mest være stille under samtalen og lytte til hva du har å si før han eller hun kommer med noen forslag som er relevante til din situasjon. En terapeut skal ikke fikse ditt liv, men gi deg forslag og komme med råd. Poenget er å få deg til å tenke.

Terapi kan selvfølgelig også være hjelpsomt for de som ikke føler seg bra med seg selv i den hverdagen de befinner seg i.

Seriøse og alvorlige problemer blir ofte lettere å håndtere dersom man er villig til å prate om dem.

Finnes det flere typer terapi?

Som nevnt ovenfor så har terapi en lang og komplisert historie. Det oppsto som metode for flere hundre år siden, men har lenge vært sett på som noe som benyttes på suicidale mennesker eller mennesker som ikke klarer å håndtere livet. Dette er på ingen måte korrekt.

I dag finner du flere typer terapier og disse er på ingen måte eksklusive for enslige mennesker som sliter med depresjon eller schizofreni. En av de mer vanlige formene for terapi i 2019, er utvilsomt parterapi.

Parterapi og samlivsterapi er et godt eksempel på at man ikke trenger å være “gal” for å gå i terapi. Ideen bak parterapi er at dersom man sliter med å holde på forholdet, så kan det hjelpe å prate om det.

Parterapi Samlivsterapi

Dette er ikke alltid like lett å gjøre, særlig ikke sammen med en person som man har en lei tendens til å krangle høylytt med, derfor kan det være lurt å involvere en terapeut. En terapeut vil lytte til begge parter og gi begge en god mulighet til å lufte sine bekymringer og problemer. Parterapi er ingen garanti, men det kan hjelpe deg med å se ditt forhold på en ny måte. Hvis du ønsker å lære mer om hvordan parterapi kan styrke forholdet ditt, kan du lese mer om fordelene med parterapi her.

Kan terapi være løsningen for meg?

Det er umulig å generalisere når det kommer til noe så viktig som terapi. Sannheten er at det virker for mange, men det i seg selv er ingen garanti for at det vil virke for deg. Det kan være at du er en person som hater andres tanker rundt dine problemer, noe som kan gjøre terapi vanskelig, men likevel ikke uaktuelt.

Terapi for meg

For du lærer mye nytt gjennom terapi. En person som ikke vil ha andres tanker rundt sine problemer, opplever ofte at terapi ikke handler om å bli kritisert eller korrigert, det handler om å få pratet ut foran en person som ikke dømmer.

I en hvilken som helst terapi-sesjon vil du prate mye mer enn din terapeut. Terapeuten er der for å lytte til dine problemer og han eller hun skal ikke først og fremst sitte der å komme opp med dine løsninger.

Du når dine egne løsninger gjennom pratene terapien består av. Dette er en fantastisk måte å lære nye og spennende ting om deg selv på og det er ingen grunn til at ikke du skulle kunne dra nytte av dette.